Lenormand kārtis “Laimes spēle”

12.00
Latviešiem ir pašiem savas Lenormand kārtis ar nosaukumu "Laimes spēle"

Pasaulē ir tūkstošiem slavenās franču zīlnieces Marijas Lenormanas kāršu versiju. Arī Latvijā pirms 145 gadiem izdotas Lenormand stila kārtis, kam dots nosaukums “Laimes spēle – Par izlustēšanos vaļas brīžos”!

„Laimes spēles” kārtīm Krievijas Pēterhofas spēļu kāršu muzeja katalogā veltīta lappuse. No tās iespējams uzzināt, ka šādas kārtis pirmo reizi iespiestas pirms 146 gadiem – tālajā 1876.gadā Jelgavā, un to izdošanas autors bijis Johans Šablovskis.

Kāršu kolekcionārs Jānis Mētra no Kuldīgas izpētījis, ka tieši "Laimes spēles" kārtis likušas pamatakmeni kāršu iespiešanai Latvijā, jo ir uzskatāmas par pašām pirmajām Latvijā izdotajām kārtīm! Tās arī starp daudzajām pasaulē izdotajām zīlēšanas kārtīm uzskatāmas par ļoti īpašām, ko apliecina fakts, ka tās iekļautas Pēterhofas spēļu kāršu muzeja katalogā, jo šādos katalogos parasti iekļauj tikai pašus ievērojamākos un vērtīgākos muzeja krājumu eksemplārus.

„Laimes spēles” kārtīm ir vairāki izdevumi, par ko liecina gan to izskats, gan tas, ka uzraksti uz tām ir bijuši gan latviešu valodas vecajā gotu drukā, gan jaunajā drukā ar latīņu burtiem. Jānis Mētra pieļauj, ka jaunākais šo kāršu izdevums iespiests ap 1921.gadu. Vairāk par šīm kārtīm lasiet šīs mājaslapas sadaļā "Laimes spēles kāršu noslēpumi".

"Laimes spēles" kārtis pēc 1921.gada kāršu parauga atjaunojusi un izdevusi žurnāliste un seno zināšanu pētniece Ilvija Melne. Pirmā tirāža izdota 2013.gadā par godu Jelgavas pilsētas 750 gadu jubilejai. Jaunākā tirāža iespiesta 2021.gada pavasarī. I.Melne arī sastādījusi plašāku kāršu nozīmju aprakstu grāmatiņu, kas ir unikāls materiāls, jo drukātu materiālu latviešu valodā nav.
Click to order
Made on
Tilda